Entrevista a Joan Reda

Joan Reda és un jugador llucmajorer de l’any 1994, format a les categories inferiors del Joventut Llucmajor, La Salle i CTEIB, i que aquest any ha decidit seguir la seva carrera a l’equip filial de l’UCAM Múrcia que juga a categoria EBA, amb l’esperança de compartir entrenaments amb l’equip ACB. Ha pogut gaudir de l’experiència de les seleccions FEB, i és un dels últims joves jugadors mallorquins que ha optat per anar a la península per seguir creixent com a jugador i poder combinar-ho amb els estudis.

Al seu palmarès es pot afegir que va esser Campió de Mallorca Mini amb el Joventut Llucmajor i Campió de Mallorca i de Balears a Infantil i Cadet amb La Salle. Ha jugat durant tres temporades, categories Cadet i Junior, a Primera Nacional amb el CTEIB. A més, el darrer any de Junior va entrenar amb el Bàsquet Mallorca de la Lliga Adecco Or.

1. A quina edat i on vas començar a jugar a bàsquet?

Vaig començar a practicar aquest esport amb tan sols cinc anys, i ho vaig començar a fer amb l’equip del meu poble, Llucmajor. Concretament vaig comença a practicar-lo degut a que els meus amics s’hi havien apuntat, i per fer un poc d’esport, no perquè em cridàs l’atenció el bàsquet en aquell moment. “Menos mal” que vaig fer el correcte, ara m’encanta.

2. En quants equips has jugat?

He jugat amb tres equips a Mallorca: C.B.Joventut Llucmajor, des que vaig començar fins a infantil de primer any, a La Salle Palma, des d’infantil de segon any fins a cadet de primer any i al CTEIB, des de cadet de primer any fins a junior de segon any. Aquest any es el primer que ho estic fent fora de la illa i ho faig amb l’equip UCAM Múrcia de lliga EBA, filial de l’equip ACB.

3. Quantes hores li dediques al bàsquet a la setmana?

A la setmana li dedic unes 11 hores d’entrenaments amb l’equip i, a més, fem uns entrenaments de tècnica individual, de tir o de gimnàs quan el treball de la universitat ens ho permet, ja que som un equip molt jove en el que quasi tots esteim a la universitat.

4. Quin és el teu jugador preferit?

El meu jugador preferit és Juan Carlos Navarro Feijoo, jugador i capità del FC Barcelona i de la Selecció Espanyola absoluta. Es un jugador que m’encanta, per la classe que té jugant al bàsquet i pel seu caràcter sobre la pista. És un jugador únic que es capaç d’anotar, d’assistir i de resoldre un partit ell sol, sempre apareix en els moments calents.

5. Aquí ve una pregunta difícil, quin entrenador t’ha marcat més?

És molt difícil per a mi elegir un sol entrenador, de fet, no podria. La meva trajectòria com a jugador de bàsquet ha transcorregut per diversos equips i això m’ha donat l’oportunitat d’estar en mans de grans entrenadors com en Biel Sorell (Llucmajor), Xisco Amengual i Jaume Artigues (La Salle). Cada un d’ells m’ha aportat grans coses i m’han format com a jugador i com a persona tant be com han sabut. Però sobretot vull destacar la feina dels entrenadors del CTEIB Rafa Isasi, Biel Hurtado, Ángel Molinero i José Luis Alberola; ja que ells m’han aportat, a part de moltíssim del que jo se del bàsquet, uns valors molt especials que he adquirit gràcies a conviure dia rere dia amb ells, i que tan sols les persones que hem format part del projecte del CTEIB sabem lo importants que són per nosaltres. Però si hagués d’elegir-ne un, seria en José Luis Alberola.

6. Quantes vegades has anat a seleccions FEB?

He estat dues vegades preseleccionat amb la Selecció Espanyola, però les dues m’he quedat fora de les llistes, sempre entre els 15. A la primera hi vaig participar per Pasqua d’aquest any, que va ser una concentració prèvia al AST de Manheim (Mundial U18), del qual Espanya va quedar campió a les ordres de Juan Antonio Orenga; i la segona concentració va ser aquest estiu, prèvia a l’Europeu del qual Espanya va aconseguir la 5ª posició amb Jesús Sala com  entrenador. Record el moment com una de les millors experiències, compartint vestidor amb els millors jugadors de la meva edat. M’encantaria tenir una altre oportunitat i seguiré lluitant per aconseguir-la.

7. Què creus que aporten les seleccions FEB al teu desenvolupament com a jugador?

Les seleccions FEB m’aporten una gran experiència ja que veus quin és realment a quin nivell estàs i, a més, moltes ganes de seguir treballant i lluitant per un somni molt difícil d’aconseguir en un món en el que no et pots relaxar ni un segon.

8. Com és el teu actual dia a dia?

El meu dia a dia aquí a Múrcia és anar a la universitat al dematí, dinar, descansar una estona, fer feina de la Universitat amb els companys d’equip que estudien la mateixa carrera, i ja per la nit: entrenament i desconnectar un poc amb música i parlar amb els amics abans d’anar a dormir. El dia es fa divertit ja que visc a un pis amb tres companys més, ens ho passam molt be junts.

9. Com afrontes la teva nova etapa a Múrcia?

Es un etapa molt important per jo, és el primer any que estic fora de casa i el primer any com a Sénior, en una categoria nova com és la lliga EBA, però em marc com a objectius el seguir millorant com a jugador, aprendre dels companys amb experiència, aprofitar cada oportunitat que tengui per demostrar el que puc fer, i ajudar a l’equip al màxim i en tot el que pugui; intentant aportar-me a mi mateix tot el que pugui des de tots els àmbits possibles.

10. Trobes a faltar Mallorca?

Mallorca és la meva casa i això sempre es troba a faltar, així com també la família i els amics, coses essencials en la vida que no es poden deixar perdre. Quant ets fora per molt de temps t’adones de lo gran que es Mallorca, ‘sa’ nostra llengua, música, costums i la nostra gent.

11. Com veus la situació del bàsquet actual?

Actualment, el bàsquet a Espanya està visquent una situació molt delicada, ho passen molt malament tant els clubs com els jugadors, cada cop es fa més difícil mantenir una entitat esportiva i poder viure del bàsquet. Nosaltres, els illencs, ho hem pogut tocar de primera mà amb els casos del Bàsquet Mallorca i el Menorca. Esperem que les coses es componguin aviat al bàsquet espanyol, i que les Illes tornin a recuperar equips d’alt nivell que ens representin a categories tan importants com son la ACB I la Lliga Adecco Or.

12. Et veus fent una carrera professional com a jugador?

Això és el que vull i el que tots els jugadors joves volem. Se que és molt difícil, però no perdré l’esperança i seguiré lluitant per aconseguir el meu somni.

13. En un futur, que et veus fent fora del bàsquet?.

Com ja he dit, estic estudiant a la Universitat la carrera de Ciències de l’activitat física i l’esport, així que en haver-me tret la carrera m’agradaria treballar de professor d’educació física en algun institut, si la cosa va be. Avui en dia, i tal i com estan les coses, és important tenir estudis, i tot i així és difícil trobar feina. A més el bàsquet no és per a tota la vida i això s’ha de tenir en compte.

 

0 votes

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

<